Novell Magyarország Novell Magyarország Novell Magyarország MAGYARORSZÁG

Sajtószoba

Sajtóközlemény

pressimg

Olajozott kutatás a SUSE segítségével

SUSE Linux fut a világ második legnagyobb, ipari célokra használt szuperszámítógépén

BUDAPEST
2014. szeptember 23.

Az olajvállalatok működése rendkívül összetett. A Dallas sorozat óta ezt még azok is tudják, akik egyébként nem figyelik izgatottan az olajipari híreket nap mint nap. Az erőforrások és a kiaknázatlan területek csökkenésével a cégek számára egyre nehezebb az új lelőhelyek feltérképezése és a nyersanyag gazdaságos kitermelése. Az olyan innovatív vállalatok, mint például a Total nagy teljesítményű szuperszámítógépes rendszerek segítségét veszik igénybe a kutatáshoz és a folyamatok optimalizálásához.

Olajozott kutatás a SUSE segítségével

Az ötödik legnagyobb olaj- és gázipari társaság, a Total nemrégiben új szuperszámítógépet helyezett üzembe. A Pangea névre hallgató megoldás SUSE Linux Enterprise Server operációs rendszert futtat, és a korábban használt konfigurációhoz képest tízszeres számítási kapacitással segíti a Totalt az új lelőhelyek hatékonyabb azonosításában és kiaknázásában.

A vállalat kutatásért és termelésért felelős (Exploration & Production – E&P) részlegein a legnagyobb kihívást az jelenti, hogy folyamatosan növeljék a hatékonyságot az új lelőhelyek feltérképezése és az erőforrások kitermelése során. Ennek sikeressége nagyban függ a hatalmas szeizmikus adathalmazok számítógépes elemzésétől és vizuális megjelenítésétől. Ezeket az adatokat úgy gyűjtik, hogy rezgéshullámokat generálnak, majd megmérik visszaverődésüket a mélyben rejlő geológiai alakzatokról. A kisebb és nehezebben elérhető lelőhelyek felfedezése és kiaknázása érdekében a Total E&P megnövelte az adatmegjelenítés felbontását, amihez jelentős mértékben növelnie kellett a számítási kapacitást. A vállalat az SGI-t kérte fel az új Pangea szuperszámítógép kiépítéséhez, operációs rendszerként pedig a SUSE megoldását választotta.

„Tisztán láttuk, hogy az SGI platformon a SUSE Linux Enterprise Server ár-teljesítmény aránya jobb, mint a konkurens operációs rendszereké. A Pangea egy hihetetlenül nagy teljesítményű számítástechnikai megoldás, amely hatékonyan futtatja a mélyben rejlő földtani képződmények háromdimenziós megjelenítéséhez szükséges numerikus modelleket. A rendszer használatával tízszer több szimulációt vagyunk képesek elvégezni, mint az előző szuperszámítógépünkkel, így jóval könnyebben azonosíthatjuk a lehetséges lelőhelyeket és az optimális kitermelési módokat”– mondta Diego Klahr, a Total E&P részlegének nagy teljesítményű számítógépekért felelős mérnöke.

Az SGI hardverei a SUSE Linux Enterprise Server fürtkezelő szoftvereivel és telepítési szolgáltatásaival kombinálva nagy kapacitású, hatékony szuperszámítógépet biztosítanak a Total E&P számára. A SUSE Linux Enterprise Server operációs rendszer gyors és stabil platformot nyújt az olajipari vállalat speciális alkalmazásainak futtatásához, alacsony erőforrásigénye pedig minimális mértékben terheli a Xeon processzorokat, így maximálizálható a teljesítmény.

A Pangea szuperszámítógépről
A Pangea 2,3 Petaflop teljesítményű, elosztott memóriás szuperszámítógép, amely 110.592 Intel Xeon e5-2670 processzormagra épül, és 442 TB memóriát tartalmaz. Minden csomópont egy külön SUSE Linux Enterprise Server operációs rendszert futtat teljesen párhuzamosított környezetben, amelyet az SGI Management Center for ICE X szoftver kezel. A cikk megjelenésekor a Pangea a második legnagyobb teljesítményű ipari szuperszámítógép a Top500-as lista szerint (www.top500.org). A rendszer energiahatékonyságának növelése és az üzemeltetési költségek minimalizálása érdekében az SGI az M-Cell kialakítást használja, amely zártkörös légáramoltatással és meleg vizes hűtéssel tartja a hőt a forró folyosón, így csökkenti a teljes hűtési igényt.

A Totalról
A 130 országban működő Total az ötödik legnagyobb a tőzsdén jegyzett, integrált olaj- és gázipari társaságok között. A vállalat a nyersolaj és kőolajszármazékok finomítása, értékesítése, kereskedelme és szállítása mellett kutatási és kitermelési tevékenységeket is folytat több mint ötven országban.

 

Magyarországi Képviselet
A NetIQ Novell SUSE Magyarországi Képviselet a vállalati szoftvermegoldások hazai piacának egyik legfontosabb szereplője, a vállalati infrastruktúra egészére kiterjedő megoldást nyújt.
A NetIQ termékvonal átfogó biztonsági portfóliót kínál, különös tekintettel a személyazonosság-kezelés, biztonság, megfelelőség és szolgáltatásmenedzsment terén. A Novell csoportmunkaeszközök, hálózati és fájlkezelési megoldások, valamint rendszer-felügyeleti termékek segítségével a vállalatok és intézmények produktívabbá, biztonságosabbá és könnyebben felügyelhetővé tehetik munkakörnyezetüket. A SUSE Linux, valamint a köré épülő portfólió hatékony, nyílt forráskódú megoldásokat biztosít a fizikai, virtuális és felhőalapú környezetekben egyaránt, legyen szó akár szerverekről, desktop oldali igényekről, felügyeletről vagy szolgáltatásokról. A Magyarországi Képviselet termékeivel, az egyes területekre fókuszált fejlesztéssel, hazai konzultációs részlegével és partnereivel segíti ügyfeleit a kritikus fontosságú üzleti alkalmazások biztonságos, költséghatékony, és megbízható üzemeltetésében.

Sajtókapcsolat

Jekler Rudolf
Kommunikációs vezető
+36-1-489-4600
+36-20-9675-565

Miklósik Mariann
Vezető tanácsadó
+36-1-488-0255
+36-30-518-0919

Visszahívás kérése

Adatvédelmi irányelvek

© 2018 Novell Magyarország Kft