Novell Magyarország Novell Magyarország Novell Magyarország MAGYARORSZÁG

Sajtószoba

Sajtóközlemény

pressimg

A konténertechnológia a jövő!

BUDAPEST
2015. szeptember 23.

A konténervirtualizációs technológiának köszönhetően gyorsabban és egyszerűbben virtualizálhatók az alkalmazások.

Olajozott kutatás a SUSE segítségével

A SUSE bejelentette, hogy teljes körű támogatást nyújt a nyílt forráskódú Docker használatához. A legelterjedtebb konténervirtualizációs technológiának számító eszközt 2013-as indulása óta több mint 50 millióan töltötték le, a használatával konténerekbe helyezett alkalmazások száma pedig meghaladja a negyvenezret.

A vállalatok mindig is arra törekedtek, hogy számítógépes rendszereiket a lehető leghatékonyabban működtessék, mindeközben pedig a teljesítmény és a rugalmasság terén se kelljen kompromisszumot kötniük. A hypervisor-alapú virtualizáció néhány éve komoly előrelépésnek számított, és ígéretes eredményeket kínált, a sebesség és a hardverek kihasználtsága terén azonban továbbra is kívánnivalókat hagy maga után. Az elvárásoknak leginkább a konténeralapú virtualizációs technológia tesz eleget, amely gyorsabb és rugalmasabb működést biztosít alacsonyabb erőforrásigény és minimális teljesítményveszteség mellett.

A technológia segítségével a vállalatok egyszerűbben orvosolhatják az üzemeltetés, illetve a fejlesztés során gyakran felmerülő nehézségeket, legyen szó akár a frissítések telepítéséről az egyre nagyobb szerverpark gépein, a sokféle tesztelési környezet előállításához szükséges gépkapacitásról és időről, vagy éppen a folyamatosan növekvő elvárásokról a hatékonyság terén. A „hagyományos”, hypervisor-alapú virtualizáció azért nem kínál megfelelő, mindenre kiterjedő megoldást, mivel ebben az esetben az erőforrások elszigetelten működnek a virtuális gépeken (VM, virtual machine) belül, így nem lehet optimalizáltan elosztani a terhelést a VM-ek között. A hypervisoros virtualizáció során a virtuális gépek egy köztes rétegen keresztül képesek virtuálisan futni a fizikai hardveren, ezzel szemben a konténervirtualizáció esetében a konténerek az operációs rendszermagon elhelyezett felhasználói térben futnak. Ezért is nevezik a konténervirtualizációt operációsrendszer-szintű virtualizációnak is.

A Docker ennek köszönhetően hatékonyabb üzemeltetést biztosít, hiszen kevesebb szervert kell működtetni. Ezáltal a vállalatoknak kevesebb időt, energiát és költséget kell fordítaniuk az operációs rendszerek futtatására és karbantartására, például a frissítések telepítésére, a naplófájlok gyűjtésére, valamint a konfigurációk módosítására és ellenőrzésére. A megoldás ezenfelül a fejlesztés terén is hatékonyabb működést tesz lehetővé, mivel a segítségével rendkívül egyszerűen előállíthatók a különféle tesztelési környezetek, amelyek elengedhetetlenek a sikeres fejlesztési projektekhez. A Docker révén kevesebb virtuális géppel is kivitelezhetők a kapcsolódó feladatok, mert egy adott géppel többféle futtató környezetet és adatbázist képesek tesztelni a szakemberek.

A SUSE számos hasznos eszközzel és funkcióval egészíti ki a Docker képességeit. Folyamatosan rendelkezésre álló, nagyvállalati szintű támogatást biztosít, illetve a YaST keretrendszer révén egyszerűen kezelhető alapot és futtató környezetet kínál a technológia alkalmazásához. Emellett olyan eszközöket is ügyfelei rendelkezésére bocsát, amelyek segítségével egyszerűen összeállíthatják a Docker környezetben futó alkalmazásokat és lemezképeket.

 

Magyarországi Képviselet
A NetIQ Novell SUSE Magyarországi Képviselet a vállalati szoftvermegoldások hazai piacának egyik legfontosabb szereplője, a vállalati infrastruktúra egészére kiterjedő megoldást nyújt. A NetIQ termékvonal átfogó biztonsági portfóliót kínál, különös tekintettel a személyazonosság-kezelés, biztonság, megfelelőség és szolgáltatásmenedzsment terén. A Novell csoportmunkaeszközök, hálózati és fájlkezelési megoldások, valamint rendszer-felügyeleti termékek segítségével a vállalatok és intézmények produktívabbá, biztonságosabbá és könnyebben felügyelhetővé tehetik munkakörnyezetüket. A SUSE Linux, valamint a köré épülő portfólió hatékony, nyílt forráskódú megoldásokat biztosít a fizikai, virtuális és felhőalapú környezetekben egyaránt, legyen szó akár szerverekről, desktop oldali igényekről, felügyeletről vagy szolgáltatásokról.
A NetIQ, a Novell és a SUSE anyavállalatai a Micro Focus cégcsoport részét képezik.
A Magyarországi Képviselet termékeivel, az egyes területekre fókuszált fejlesztéssel, hazai konzultációs részlegével és partnereivel segíti ügyfeleit a kritikus fontosságú üzleti alkalmazások biztonságos, költséghatékony, és megbízható üzemeltetésében.

Sajtókapcsolat

Jekler Rudolf
Kommunikációs vezető
+36-1-489-4600
+36-20-9675-565

Kovács Viola
Vezető tanácsadó
+36-1-488-0255
+36-20-391-7382

Visszahívás kérése

Adatvédelmi irányelvek

© 2018 Novell Magyarország Kft