Novell Magyarország Novell Magyarország Novell Magyarország MAGYARORSZÁG

Sajtószoba

Sajtóközlemény

pressimg

SUSE trendek: ARM processzorok: menő a mini

Okos mikrón, mágikus tükrön és beszélő játékon keresztül vezet az út a jövőbe

privát felhő„Az első számítógépek születését nem a mohóság vagy egó inspirálta, hanem az a forradalmi eszme, hogy segítsünk az egyszerű embereknek felülemelkedni a legnagyobb hatalommal bíró intézményeken.”

Steve Wozniak, programozó, számítógép-tervező, az Apple társalapítója

BUDAPEST
2016. április 14.

Az informatika világában az elvárások egyre nagyobbak, míg a készülékek egyre kisebbek és okosabbak. A fejlődés motorjai többek között az olyan innovatív technológiák, mint az ARM processzorok, illetve az innovációk kiaknázását elősegítő szoftverek, amelyek fejlesztését a SUSE is támogatja. A mini készülékek így számos jövőbe mutató „kütyü” alapjait adják, és az oktatás fellendítésében is aktív szerepet játszanak.

Az ARM processzorok a RISC (reduced instruction set computer – csökkentett utasításkészletű számítógép) architektúrán alapulnak, amelyet az Advanced RISC Machines (ARM) fejlesztett ki. Az ilyen processzorokat úgy tervezték, hogy kevesebb utasítás segítségével is el tudják végezni ugyanazokat a feladatokat, mint a „hagyományos” processzorok. Ennek következtében nagyon gyors működésre képesek: akár több millió utasítást hajtanak végre másodpercenként, ráadásul rendkívül energiatakarékos módon.

A csökkentett utasításkészlet miatt az ARM processzorok kevesebb tranzisztort igényelnek, így az integrált áramköröknek sem kell akkorának lenniük, mint más modellek esetén. A kis méretnek, illetve az alacsony energiaigénynek és egyszerű működésnek köszönhetően rendkívül széles körben alkalmazzák őket, például okostelefonokban, tabletekben, multimédiás lejátszókban és különféle viselhető eszközökben. Miniatürizált készülékekben, főként számítógépekben is egyre elterjedtebbek, ami új távlatokat nyit meg rengeteg különféle területen. Így jött létre többek között a Raspberry Pi, a BeagleBoard, a BeagleBone vagy a PandaBoard.

Az innováció alapja

Számos érdekes új ötlet épül ezekre a készülékekre. Az ARM-alapú Raspberry Pi segítségével például már rengeteg „kütyüt” fejlesztettek, a beszélő játéktól kezdve az okos mikrohullámú sütőn és félig önműködő drónon keresztül egészen a mágikus tükörig, amely azzal gyorsítja meg a reggeli készülődést, hogy mutatja az időt, a híreket és a várható időjárást. Hogy az olyan eszközöket ne is említsük, mint a házi készítésű mobiltelefon és rádió, illetve az olcsó és energiahatékony számítógépklaszterek.

A privát hobbiprojektek mellett természetesen komolyabb kezdeményezésekben is jelentős szerepet tölt be a technológia. Már 2005-ben felhasználták a Manchester University SpiNNaker<6a> névre keresztelt számítógépének fejlesztésénél, amely ARM magokat használt az emberi agy működésének szimulálásához.

Tanulásra hangolva

Az ARM processzorokat az oktatásban is egyre több helyen alkalmazzák, amire az egyik legjobb példa a BBC fejlesztése. A brit műsorszolgáltató vállalat Micro:bit névre keresztelte a 32 bites ARM Cortex M0 processzorra épülő, programozható miniszámítógépét, amely iskoláskorú gyerekeknek segít a programozás tanulásában és a hardveres projektek fejlesztésében. A készülékből mintegy egymillió darabot osztották szét angol iskolás gyerekek között az elmúlt év végén. A BBC – a projektben résztvevő partnereivel összefogva – szorosan együttműködik az iskolákkal, tanárokkal és oktatókkal, így minden szükséges erőforrás, információ és támogatás rendelkezésre áll ahhoz, hogy együtt támogassák a diákokat az alapok elsajátításában.

Teljes körű támogatás a SUSE-tól

A SUSE fontosnak tartja az előremutató technológiák és azok elterjedésének, kihasználásának segítését. Tavaly például új partnerprogramot hozott létre a vállalat, amelynek keretein belül lehetővé teszi partnerei számára, hogy egy új, kifejezetten erre a célra kialakított SUSE Linux Enterprise Server-változattal tesztelhessék és fejleszthessék a 64 bites ARM processzorokhoz fejlesztett megoldásaikat.

Két ARM-eszköz openSUSE rendszerrel

Nemrégiben pedig fontos elemmel bővült az openSUSE Build Service, amelynek köszönhetően a fejlesztők gyorsan és egyszerűen hozhatnak létre különböző disztribúciókon és platformokon telepíthető szoftvercsomagokat. Az Applied Micro hardveradományának és a SUSE együttműködésének köszönhetően most már natív környezet áll rendelkezésre a csomagok összeállításához a 64 bites ARM-alapú megoldások esetén is.

 

 

Magyarországi Képviselet
A NetIQ Novell SUSE Magyarországi Képviselet a vállalati szoftvermegoldások hazai piacának egyik legfontosabb szereplője, a vállalati infrastruktúra egészére kiterjedő megoldást nyújt. A NetIQ termékvonal átfogó biztonsági portfóliót kínál, különös tekintettel a személyazonosság-kezelés, biztonság, megfelelőség és szolgáltatásmenedzsment terén. A Novell csoportmunkaeszközök, hálózati és fájlkezelési megoldások, valamint rendszer-felügyeleti termékek segítségével a vállalatok és intézmények produktívabbá, biztonságosabbá és könnyebben felügyelhetővé tehetik munkakörnyezetüket. A SUSE Linux, valamint a köré épülő portfólió hatékony, nyílt forráskódú megoldásokat biztosít a fizikai, virtuális és felhőalapú környezetekben egyaránt, legyen szó akár szerverekről, desktop oldali igényekről, felügyeletről vagy szolgáltatásokról.
A NetIQ, a Novell és a SUSE anyavállalatai a Micro Focus cégcsoport részét képezik.
A Magyarországi Képviselet termékeivel, az egyes területekre fókuszált fejlesztéssel, hazai konzultációs részlegével és partnereivel segíti ügyfeleit a kritikus fontosságú üzleti alkalmazások biztonságos, költséghatékony, és megbízható üzemeltetésében.

Sajtókapcsolat

Jekler Rudolf
Kommunikációs vezető
+36-1-489-4600
+36-20-9675-565

Kovács Viola
Vezető tanácsadó
+36-1-488-0255
+36-20-391-7382

Visszahívás kérése

Adatvédelmi irányelvek

Ossza meg ismerőseivel!

© 2018 Novell Magyarország Kft