Novell Magyarország Novell Magyarország Novell Magyarország MAGYARORSZÁG

Sajtószoba

Sajtóközlemény

pressimg

Minden eddiginél nagyobb a kiberfenyegetés

A CyberEdge Group jelentése szerint a vállalatok több mint háromnegyedét érte legalább egy kibertámadás az elmúlt egy évben

BUDAPEST
2016. szeptember 21.

A NetIQ Novell SUSE Magyarországi Képviselet közzétette a 2016 Cyberthreat Defense Report kutatás eredményeit, amelyet a CyberEdge Group készített, többek között a NetIQ támogatásával. A jelentés megerősítette, hogy a vállalatoknak minden eddiginél több kiberfenyegetéssel kell szembenézniük, és ezzel együtt a biztonságra fordított összegek is nőttek a szervezeteknél az elmúlt egy évben.

A felmérést idén harmadik alkalommal készítették el mintegy 1.000 szakképzett IT-biztonsági döntéshozó, illetve gyakorló szakember részvételével Európában, Ázsiában, valamint Észak- és Dél-Amerikában. A válaszadók 500-nál több alkalmazottat foglalkoztató nagyvállalatoknál dolgoznak, és összesen 19 különböző iparág képviselői közül kerültek ki.

„Az idei kutatás ismét megerősített bennünket abban, hogy a portfóliónkkal a legégetőbb kihívásokra kínálunk megoldást. Legyen szó akár a mobil vagy egyéb eszközök védelméről és felügyeletéről, a fenyegetések automatizált elemzéséről vagy a kiemelt felhasználók monitorozásáról, vállalatunknál megtalálhatók a szükséges megoldások és a szakértelem” – foglalta össze Hargitai Zsolt, a Magyarországi Képviselet üzletfejlesztési vezetője.

Folyamatosan erősödő kiberfenyegetés és mobilos veszélyek

A felmérés szerint a vállalatok 76 százalékát érte legalább egy sikeres kibertámadás az elmúlt évben. Ez a szám két évvel ezelőtt 62, tavaly pedig már 71 százalék volt. Ráadásul a válaszadók 62 százaléka attól tart, hogy idén is áldozatul esik egy újabb támadásnak, míg tavaly mindössze a megkérdezettek fele vélte elképzelhetőnek az eset megismétlődését. A fenyegetések közül a malware-eket (vírusokat, férgeket, trójaiakat és zsaroló programokat) tartják a legveszélyesebbnek, ezt követik az adathalász kísérletek, illetve az SSL-titkosításhoz kapcsolódó támadások.

Ahogyan az elmúlt két évben, a válaszadók idén is a mobil eszközöket tartották a legnagyobb kockázati tényezőnek az informatikai hálózatban, amelyeket a közösségimédia-alkalmazások követtek szorosan a listán. A megkérdezettek 65 százaléka érzékelt erősödést a mobil fenyegetések terén. A legnagyobb növekedést a pénzügyi szektorban (82%), a telekommunikációs és technológiai szektorban (69%) és a kereskedelemben tapasztalták. Ugyanakkor a felmérés szerint a vállalatok nagy része még mindig nem fordít elég figyelmet az alkalmazottak privát tulajdonú mobileszközeire, amelyeket a vállalati infrastruktúrán belül is használnak. 21 százalékuk egyáltalán nem tervez semmilyen biztonsági intézkedést hozni ezen a téren, 16 százalék egy-két év múlva tervez foglalkozni a problémával, 38 százalékuk pedig állítása szerint egy éven belül gondoskodik a megfelelő szabályok bevezetéséről és betartatásáról.

A védekezés kerékkötői

A megfelelő védelem fenntartásában számos tényező nehezíti a szakemberek munkáját. Ezek között az első helyen áll az alkalmazottak alacsony veszélyérzete, az elemzésre váró adatok nagy mennyisége, valamint a szakértők, a megfelelő költségvetés és a vezetői támogatás hiánya.

Az óvatlan munkatársak viselkedéséből fakadó kockázatok ellenére az IT-biztonságért felelős kollégák még a kiemelt felhasználók tevékenységének monitorozására sem tudnak elég figyelmet fordítani: mindössze 30 százalékuk biztos abban, hogy megtette a megfelelő lépéseket a kiemelt jogosultságokkal rendelkező alkalmazottak ellenőrzéséhez.

A végpontok védelméhez használt eszközök nagy részét szintén nem találják megfelelőnek az IT-biztonsági szakemberek: 86 százalékuk tervezi, hogy lecseréli vagy legalábbis kiegészíti a meglévő végpontvédelmi eszközeit. Azért is gondolkodnak így a döntéshozók, mert a válaszok szerint bővül az IT-biztonságra szánt keret: a vállalatok 85 százalékánál az informatikai költségvetésnek legalább 5 százalékát fordítják biztonságra, sőt, a válaszadók harmadánál ez a szám meghaladja a 16 százalékot is.

A teljes jelentés letölthető a NetIQ oldaláról, a kapcsolódó infografika pedig megtalálható a CyberEdge weboldalán. A kutatást idén harmadik alkalommal végezték el, a 2014-es és 2015-ös eredményekről készült sajtóanyagok megtalálhatók a Magyarországi Képviselet sajtószobájában.

 

 

Magyarországi Képviselet
A NetIQ Novell SUSE Magyarországi Képviselet a vállalati szoftvermegoldások hazai piacának egyik legfontosabb szereplője, a vállalati infrastruktúra egészére kiterjedő megoldást nyújt. A NetIQ termékvonal átfogó biztonsági portfóliót kínál, különös tekintettel a személyazonosság-kezelés, biztonság, megfelelőség és szolgáltatásmenedzsment terén. A Novell csoportmunkaeszközök, hálózati és fájlkezelési megoldások, valamint rendszer-felügyeleti termékek segítségével a vállalatok és intézmények produktívabbá, biztonságosabbá és könnyebben felügyelhetővé tehetik munkakörnyezetüket. A SUSE Linux, valamint a köré épülő portfólió hatékony, nyílt forráskódú megoldásokat biztosít a fizikai, virtuális és felhőalapú környezetekben egyaránt, legyen szó akár szerverekről, desktop oldali igényekről, felügyeletről vagy szolgáltatásokról.
A NetIQ, a Novell és a SUSE anyavállalatai a Micro Focus cégcsoport részét képezik.
A Magyarországi Képviselet termékeivel, az egyes területekre fókuszált fejlesztéssel, hazai konzultációs részlegével és partnereivel segíti ügyfeleit a kritikus fontosságú üzleti alkalmazások biztonságos, költséghatékony, és megbízható üzemeltetésében.

Sajtókapcsolat

Jekler Rudolf
Kommunikációs vezető
+36-1-489-4600
+36-20-9675-565

Kovács Viola
Vezető tanácsadó
+36-1-488-0255
+36-20-391-7382

Visszahívás kérése

Adatvédelmi irányelvek

© 2018 Novell Magyarország Kft