Micro Focus trendek: Ezek a trendek alakítják át a munka világát 2022-ben

„Az IoT, a mesterséges intelligencia és az automatizálás segíti a vállalatokat a szakemberhiány okozta problémák orvoslásában, illetve a munkaerő optimalizálásában. Az elfogadás tovább fog gyorsulni, ahogy a vállalatok felismerik a hatékonyabb működés és a jobb munkamorál pozitív üzleti hatásait.”

Joe Jensen, az Intel kiskereskedelmi megoldások részlegéért felelős vezérigazgatója

BUDAPEST
2022. január 26.

Jelentős átalakulás indult el a munkavégzés terén az elmúlt években, ami idén tovább erősödik, alapvetően befolyásolva a vállalatok működését. Mivel a munkavégzés már nem helyhez kötött, a rendszereknek és a biztonsági megoldásoknak alkalmazkodniuk kell ehhez. A kibertámadók többek között éppen ezt a biztonsági rést használják ki, így egyre nő a fenyegetések száma, miközben egyre kevesebb az IT-szakember. A Micro Focus szakértői szerint a megoldást az automatizálás és az intelligens megoldások jelentik, amelyek idén már kötelező elemek lesznek a cégek életében.

A Micro Focus szakértői összegyűjtötték a legfontosabb trendeket, amelyek világszerte hatással lesznek a vállalatok életére 2022-ben.

Sok veszély és feladat, kevés ember

Évek óta folyamatosan nő a szakemberhiány az IT-iparban, miközben a kibertámadások száma meredeken nő. Már két éve is a vállalatok 87 százaléka nyilatkozott úgy, hogy szakemberhiánnyal küzd, vagy számít rá a közeljövőben, és a helyzet azóta csak tovább romlott. A munkaerőhiány és a kiberfenyegetés problémája 2022-ben sem fog megoldódni varázsütésre, sőt, tovább fokozódik, és egymást előzgeti fej-fej mellett. Egy tavaly ősszel készült kutatás szerint a technológiai döntéshozók számára a szakemberhiány lett a legfontosabb aggály, ami már a kiberbiztonsággal kapcsolatos félelmeket is megelőzte. Egy másik, friss felmérés pedig arra mutatott rá, hogy a vállalatokat tavaly átlagosan 270 kibertámadás érte, ami 31 százalékos növekedés az előző évhez képest.

Mivel kevés a szakember, ezért a vállalatok egyre nagyobb hangsúlyt helyeznek az intelligens megoldásokra, és automatizálnak minden feladatot, amit csak lehet. A kibervédelemben például gépi tanulásra alapozva tudják kiszűrni a kétes tevékenységeket a rengeteg esemény közül, amely a vállalat infrastruktúrájában történik. A legfejlettebb eszközök képesek elemezni a vállalatok naplókezelő programjai által gyűjtött adatokat, és gépi tanulás segítségével azonosítani a szokatlan és gyanúra okot adó tevékenységeket. A cégek így könnyebben megkülönböztethetik a felhasználók álcája mögé bújt kibertámadókat a mindennapi munkájukat végző alkalmazottaktól.

Az alkalmazások biztonságának erősítését pedig hatékonyan támogatja a kapcsolódó tesztek automatizált futtatása. Az informatikai rendszerekben jelentkező problémák azonosításában, elhárításában és előrejelzésében szintén hatékony segítséget nyújtanak az automatizált megoldások, amelyek képesek összegyűjteni és elemezni a naplófájlokat. Az IT-szakértők így egy esetleges meghibásodás során gyorsan feltérképezhetik és orvosolhatják a kiváltó okot.

Ez a fajta gépesítés nem csupán az informatikai területen terjed. A robotizált folyamatautomatizálásnak (Robotic Process Automation – RPA) köszönhetően egyre több egyszerű, repetitív feladatot bíznak az irodákban emberek helyett szoftverrobotokra a pénzügyi és számviteli kimutatások készítésétől és a bérszámfejtéstől kezdve a megrendelések és a sales ügyletek kezelésén át a HR-osztály egyszerűbb folyamataiig.

Hibrid munkavégzés, hibrid védelem

A távmunka elterjedésével számos vállalatnál hosszú távon is engedélyeznek hetente néhány nap otthoni munkavégzést, ami mind a munkavállalóknak, mind a cégeknek előnyös lehet. Ehhez azonban a szervezeteknek át kellett alakítaniuk az IT-rendszereiket, és folyamatosan gondoskodniuk kell róla, hogy az alkalmazottak egyszerűen, de biztonságosan végezhessék otthonról a munkájukat.

Ezért hatékony csoportmunka-eszközökre van szükség, a biztonságot pedig a legtöbb szervezetnél erős hitelesítéssel növelik. Sok helyen alkalmazzák a nulla bizalom (zero trust) elvét, vagyis minden esetben szigorú azonosítási folyamatot használnak minden olyan felhasználó és eszköz esetében, amely el akarja érni a céges erőforrásokat, akár az infrastruktúrán belül, akár azon kívül van. Ennek megvalósításához és nyomon követéséhez érdemes egy fejlett személyazonosság- és hozzáféréskezelő rendszerrel nyilvántartani és felügyelni a jogosultságokat.

Decentralizált munkahelyek, hibrid felhők

Mivel az alkalmazottak rengeteg különböző helyről végzik a munkájukat, a hibrid felhők szerepe is növekszik. A vállalatok ugyanis igyekeznek minden lehetséges, rendelkezésre álló platform előnyeit kihasználni, hogy a legjobb feltételekkel és a legkedvezőbb áron működtessék alkalmazásaikat, és egyben a legkedvezőbb opciókat nyújtsák a munkavállalóiknak és az ügyfeleiknek egyaránt. Ehhez különféle felhőmegoldásokra ugyanúgy szükségük van, mint a saját adatközpontban futtatott szolgáltatásokra. A hibrid környezetek felügyeletéhez pedig egyre nagyobb az igény a fejlett menedzsmenteszközökre, amelyek segítségével egységesen kezelhetők és jól átláthatók a különféle lokációjú és tulajdonságú rendszerek.

 

 

Micro Focus
A Micro Focus a világ egyik legjelentősebb szoftvervállalata, Európában pedig a második legnagyobbnak számít, amely az elmúlt 40 évben saját termékfejlesztésekkel, illetve felvásárlásokkal bővítette portfólióját. A vállalati szoftverek piacának vezető és legmodernebb technológiáival segíti ügyfeleit a digitális átalakulásban, beleértve a mesterséges intelligenciát, a gépi tanulást, az analitikát és az automatizációt. Megoldásai hidat építenek a régi és az új között, így a vállalatok minimális kockázatok mellett alkalmazhatják a legkorszerűbb, innovatív eszközöket. Egyedülálló módon támogatja ügyfeleit abban, hogy a maximumot hozzák ki szoftvereikből, biztonságosan és hatékonyan menedzseljék adataikat, alkalmazásaikat és eszközeiket, továbbá kihasználják a hibrid infrastruktúrák előnyeit, a mainframe rendszerektől kezdve a mobil eszközökön át a felhőalapú megoldásokig. Szoftverei segítségével a szervezetek egyszerűen kezelhetik napjaink gyorsan változó kihívásait, legyen szó a kiberfenyegetések elhárításáról, a megfelelőségi előírások teljesítéséről, az IT-szakemberhiány enyhítéséről vagy éppen a növekvő mennyiségű adatok hatékony kezeléséről.

Sajtókapcsolat

Jekler Rudolf
Kommunikációs vezető
+36-20-967-5565

Kovács Viola
Vezető tanácsadó
+36-30-510-8140