Micro Focus trendek:Az Ön vállalata felkészült a karácsonyi rohamra?

„Van-e érzés, mely forróbban és sejtelmesebben megdobogtatja az emberi szívet, mint az ünnep és a várakozás izgalma?”

Márai Sándor író

BUDAPEST
2018. november 13.

Közeleg a karácsony, hamarosan óriási lesz a tolongás az áruházakban és bevásárlóközpontokban – és ezzel együtt a webshopokban is. A Micro Focus szakértői szerint a cégeknek már most érdemes ellenőrizniük, hogy online rendszereik képesek lesznek-e ellenállni a rohamnak mind a vásárlók, mind a kiberbűnözők oldaláról.

Az év utolsó néhány hónapja rengeteg vállalat számára rendkívül mozgalmas, hiszen jelentős mennyiségű terméket értékesítenek a karácsonyi lázban. A tavalyi évben az egész éves online kiskereskedelmi forgalom 35 százaléka az utolsó negyedévben realizálódott. Különösen nagy az érdeklődés november negyedik péntekén, amikor a Black Friday akcióknak köszönhetően a vevők jelentős kedvezményekkel vásárolhatnak meg számos különféle árut. 2017-ben a negyedik negyedéves online költésnek több mint az ötödét, mintegy 27 milliárd forintot ezen az egy napon adták ki a vevők. A cégek számára tehát ez az időszak ideális a bevételek növelésére, arra is fel kell készülniük azonban, hogy helyt tudjanak állni. Ehhez szolgálnak néhány hasznos tanáccsal a Micro Focus szakértői.

Roham minden irányból

Ha egy vállalat kedvezményes online akciót hirdet az adventi időszakra vagy a Black Friday napjára, akkor – érthető módon – nagyobb érdeklődésre és forgalomra számíthat az adott periódusban. Ezért nemcsak azt kell biztosítania, hogy a raktárában legyen elég áru és munkaerő, hanem arról is fontos gondoskodnia, hogy infrastruktúráját ne tudja leterhelni a nagyobb látogató- és vásárlószám. Hiszen ha a rendszer összeomlik, az ügyfél kénytelen lesz más forrás után nézni, és az is elképzelhető, hogy a rossz tapasztalat miatt később sem tér vissza ahhoz az eladóhoz, aki hiábavalóan kecsegtette kedvező árakkal.

A vevőkkel együtt a kiberbűnözők is lehetőséget látnak a megnövekedett forgalomban. Ilyenkor több bizalmas és értékes adat, például bankkártyaszám „utazik” az interneten, és cégek nagyobb figyelmet fordítanak a vevők kiszolgálására, mint a biztonságra, a gyanútlan emberek pedig könnyebben bedőlhetnek a jól csengő akcióknak – ezzel együtt pedig az adatlopási kísérleteknek. A fenyegetések egy részét természetesen maguknak a vásárlóknak kell kivédeniük, a vállalatoknak is célszerű azonban megtenniük néhány fontos lépést a veszélyek elhárításáért.

Biztonság: minden a helyén?

A vállalatok számára az az egyik legnagyobb veszély a kibertérben, ha feltörik adatbázisaikat, és ellopják vagy kiszivárogtatják ügyfeleik adatait. Egy ilyen incidens most már nem csupán a hírnév csorbulását vonja maga után, a májusban életbe lépett GDPR értelmében komoly bírsággal is járhat. Ezért a szervezeteknek megfelelő védelmet kell biztosítaniuk hálózataik és rendszereik számára.

Csökkenthetik például a kockázatokat egy olyan biztonsági információ- és eseménykezelő rendszer alkalmazásával, mint az ArcSight Enterprise Security Manager, amely észleli a betörési kísérleteket, és akár automatikusan meg is teszi a szükséges válaszlépéseket. Célszerű továbbá tűzfalakat alkalmazniuk, illetve rendszeresen ellenőrizniük, hogy szoftvereik naprakészek-e, nehogy a kiberbűnözők bejussanak a rendszerbe egy befoltozatlan biztonsági résen keresztül.

Webes alkalmazásaik tesztelésére a vállalatok olyan dinamikus, alkalmazásbiztonságot tesztelő eszközt is igénybe vehetnek, mint például a Fortify WebInspect. A megoldás képes átvizsgálni az alkalmazásokat és szolgáltatásokat, és azonosítani, illetve rangsorolni a kihasználható biztonsági réseket. A szervezetek így pontos képet kaphatnak arról, mely sérülékenységeket kell orvosolniuk, mielőtt beindulna a karácsonyi szezon.

Bírni fogjuk, amit bírni kell?

A biztonsági oldal megerősítése mellett arra is érdemes felkészülniük a cégeknek, hogy a weboldaluk és az informatikai rendszereik a megszokott forgalomnak és látogatószámnak akár a többszörösét is képesek legyenek kiszolgálni. A felkészültség állapotát akár előzetesen is ellenőrizhetik olyan teszteszközök használatával, mint a Silk Performer CloudBurst.

Az eszköz segítségével a szervezetek olyan terhelési teszteket végezhetnek, amelyek nagy számú felhasználó viselkedését szimulálják, és leképezik az általuk használt készülékek beállításait. A megoldás nem csupán azt mutatja meg, bírja-e a rendszer a nagyobb terhelést, de a teljesítményt rontó tényezők beazonosításához is támogatást nyújt.

 

 

Magyarországi Képviselet
A NetIQ Novell SUSE Magyarországi Képviselet a vállalati szoftvermegoldások hazai piacának egyik legfontosabb szereplője, a vállalati infrastruktúra egészére kiterjedő megoldást nyújt.A NetIQ termékvonal átfogó biztonsági portfóliót kínál, különös tekintettel a személyazonosság-kezelés, biztonság, megfelelőség és szolgáltatásmenedzsment terén. A Novell csoportmunkaeszközök, hálózati és fájlkezelési megoldások, valamint rendszer-felügyeleti termékek segítségével a vállalatok és intézmények produktívabbá, biztonságosabbá és könnyebben felügyelhetővé tehetik munkakörnyezetüket. A SUSE Linux, valamint a köré épülő portfólió hatékony, nyílt forráskódú megoldásokat biztosít a fizikai, virtuális és felhőalapú környezetekben egyaránt, legyen szó akár szerverekről, desktop oldali igényekről, felügyeletről vagy szolgáltatásokról.
A NetIQ, a Novell és a SUSE anyavállalatai a Micro Focus cégcsoport részét képezik.
A Magyarországi Képviselet termékeivel, az egyes területekre fókuszált fejlesztéssel, hazai konzultációs részlegével és partnereivel segíti ügyfeleit a kritikus fontosságú üzleti alkalmazások biztonságos, költséghatékony, és megbízható üzemeltetésében.

Sajtókapcsolat

Jekler Rudolf
Kommunikációs vezető
+36-1-489-4600
+36-20-9675-565

Kovács Viola
Vezető tanácsadó
+36-1-488-0255
+36-20-391-7382