Minden eddiginél egyszerűbb válasz az adatrobbanás problémájára

Mostantól a Ceph része az openATTIC tárolófelügyeleti keretrendszer, amely még hatékonyabb és egyszerűbb felügyeleti képességeket biztosít, ezzel is elősegítve a megoldás vállalati használatát

BUDAPEST
2018. június 20.

A növekvő adatmennyiség tárolása új kihívások elé állítja a vállalatokat, amelyek leküzdéséhez modernebb és hatékonyabb adattárolási módszerekre van szükségük. Ezt a törekvést támogatva a SUSE bejelentette, hogy a nyílt forráskódú Ceph projekt rendelkezésére bocsátja a birtokában lévő openATTIC tárolófelügyeleti keretrendszer szakértői erőforrásait és architektúráját. A jövőben az openATTIC lesz a szoftveresen vezérelt Ceph tárolóplatform alapértelmezett, beépített felügyeleti és monitorozó megoldása. A vállalatok így még egyszerűbben kihasználhatják a szoftveresen vezérelt tárolási rendszerek előnyeit, és orvosolhatják az adatrobbanás okozta problémákat.

Amint arra a 451 Research nemrégiben közzétett kutatása is rámutatott, az üzleti informatikában minden korábbi elképzelést meghaladó mértékben nő az adatok mennyisége, és ennek üteme várhatóan nem is lassul a közeljövőben. A vállalatoknál használt fájlok túlnyomó része ma már strukturálatlan adat, ami nem rendszerezhető előre meghatározott módszerek alapján, viszont fontos információkat, számokat, tényeket tartalmazhat. Ilyenek például a hangfelvételek, a videók, a fotók és a különféle szenzorok által érzékelt információk. Ez új igényeket hoz létre az adattárolásban, és megköveteli az eddigi szemlélet megváltoztatását. A kutatóvállalat szakértői szerint az új generációs rendszereknek nagyobb rugalmasságot és döntési szabadságot kell nyújtaniuk, és lehetővé kell tenniük, hogy a szervezetek hatékonyabban és automatizáltan kezeljék, kategorizálják és hasznosítsák ezeket az adatokat.

A strukturálatlan információk tárolásánál a vállalatok egyre gyakrabban használnak szoftveralapú tárolókat (Software Defined Storage – SDS). Ezt az új szokást figyelembe véve napjainkban már minden nagyobb tárolószállító kínál általános célú tömeghardverekre épülő, horizontálisan skálázható (scale-out) SDS-megoldást. Ez a szállítóspecifikus termékekével egyenlő esélyeket kínál a nyílt forráskódú SDS-megoldások számára, amelyek ugyanúgy képesek biztosítani az integrált blokk-, fájl- és objektumalapú képességeket, és kapacitásuk modulárisan bővíthető. A 451 Research tanulmánya szerint a Ceph-hez hasonló következő generációs, nyílt forráskódú platformok segítségével a vállalatok megfelelően és költséghatékonyan, általános célú szerverhardvereket alkalmazva gondoskodhatnak az egységes tárolófelügyeletről és a biztonságos adattárolásról.

Az adattárolási trendeket bemutató videó megtekintéséhez kattintson a fenti objektumra vagy a következő linkre: https://www.youtube.com/watch?v=XNK_nXGxQ1s

„A SUSE szakértői a nyílt forráskódú, elosztott tárolási rendszerek közül a Ceph technológiát tartják a legkiemelkedőbbnek, ezért ennek közösségi fejlesztéséhez járulunk hozzá évek óta, és saját szoftveresen vezérelt tárolási megoldásunk, a SUSE Enterprise Storage alapjául is ezt választottuk. Jól alátámasztja a projekt iránti elkötelezettségünket legutóbbi bejelentésünk, amely szerint megosztjuk a Ceph közösséggel az openATTIC-architektúrát, amelyet a SUSE 2016-ban vásárolt meg a németországi it-novum vállalattól” – mondta Hargitai Zsolt, a Magyarországi Képviselet üzletfejlesztési igazgatója.

Az elsőként a Ceph Mimic verziójában megjelenő, az openATTIC-re épülő, továbbfejlesztett irányítópult jelentősen egyszerűsíteni fogja a Ceph tárolóplatform felügyeletét és monitorozását a projekt felhasználói, különösen a parancssori utasítások használatában kevésbé tapasztalt szakemberek számára. A Ceph-projekt központi szereplőjeként a SUSE teljes fejlesztői csapatot biztosít a közös munkához.

Az openATTIC felügyeleti keretrendszer már korábban is elérhető volt a SUSE Ceph-alapú, szoftveresen vezérelt tárolási megoldásában. A SUSE Enterprise Storage segítségével a szervezetek nagyvállalati tárolóinfrastruktúráikat gazdaságos, jól skálázható és rugalmas környezetté alakíthatják költségkímélő, általános célú szerverek és lemezmeghajtók alkalmazásával, ezáltal könnyebben alkalmazkodhatnak az üzleti és adattárolási igények változásához.

 

 

Magyarországi Képviselet
A NetIQ Novell SUSE Magyarországi Képviselet a vállalati szoftvermegoldások hazai piacának egyik legfontosabb szereplője, a vállalati infrastruktúra egészére kiterjedő megoldást nyújt.A NetIQ termékvonal átfogó biztonsági portfóliót kínál, különös tekintettel a személyazonosság-kezelés, biztonság, megfelelőség és szolgáltatásmenedzsment terén. A Novell csoportmunkaeszközök, hálózati és fájlkezelési megoldások, valamint rendszer-felügyeleti termékek segítségével a vállalatok és intézmények produktívabbá, biztonságosabbá és könnyebben felügyelhetővé tehetik munkakörnyezetüket. A SUSE Linux, valamint a köré épülő portfólió hatékony, nyílt forráskódú megoldásokat biztosít a fizikai, virtuális és felhőalapú környezetekben egyaránt, legyen szó akár szerverekről, desktop oldali igényekről, felügyeletről vagy szolgáltatásokról.
A NetIQ, a Novell és a SUSE anyavállalatai a Micro Focus cégcsoport részét képezik.
A Magyarországi Képviselet termékeivel, az egyes területekre fókuszált fejlesztéssel, hazai konzultációs részlegével és partnereivel segíti ügyfeleit a kritikus fontosságú üzleti alkalmazások biztonságos, költséghatékony, és megbízható üzemeltetésében.

Sajtókapcsolat

Jekler Rudolf
Kommunikációs vezető
+36-1-489-4600
+36-20-9675-565

Kovács Viola
Vezető tanácsadó
+36-1-488-0255
+36-20-391-7382