SUSE trendek: A jövő felhőnatív, és konténerekre épül

„Egyértelmű, hogy nem a technológia változik meg, hanem bennünket alakít át a technológia.”

Jeanne W. Ross, az MIT Információs Rendszer Kutatóközpont vezető kutatója

BUDAPEST
2022. május 23.

Egy friss felmérés szerint a szervezetek 86 százaléka tervezi modernizálni az infrastruktúráját Európában, ehhez pedig a felhőnatív alkalmazásokat és a mikroszolgáltatásokat látják a megfelelő választásnak. Az odáig vezető út azonban nehéz és rögös, mivel sok esetben hiányoznak a szükséges alapfeltételek. A SUSE szakértői szerint megkönnyíti a feladatokat a cégek számára, ha az új technológiák előnyeinek kihasználásához konténereket használnak megfelelő menedzsmenteszközökkel kiegészítve.

Az európai vállalatok döntő többsége, összesen 86 százaléka tervez infrastruktúrafejlesztést a közeljövőben – derül ki egy friss felmérésből, amelyet az IDG Group készített a SUSE támogatásával, európai IT-döntéshozók bevonásával.

A motivációk között szerepelnek többek között a koronavírus okozta kihívások, így például az otthoni munkavégzés terjedése, az alkalmazkodás a változó piaci igényekhez, a gyorsabb és rugalmasabb működésre való törekvés, a megfelelőségi és biztonsági követelmények, illetve az infrastruktúra egyes elemeinek korszerűsítése.

Felhőtlen felhőnatív

A cégek túlnyomó többsége a modernizálás alapjául a mikroszolgáltatásokat (48%) és a felhőnatív alkalmazásokat (47%) választja, amely utóbbiak szintén mikroszolgáltatásokra épülnek.

Akik a felhőnatív technológiákat választják, rendszerint stabilabb működést és nagyobb rendelkezésre állást várnak az újítástól. A válaszadók összesen 39 százaléka szerint ez áll az első helyen. A második legfontosabb előny a fejlesztési ciklusok lerövidítése (37%), majd a jobb skálázhatóság (27%), valamint a termékek és szolgáltatások gyorsabb piaci bevezetése (25%) következik.

Az előnyöket eltérő arányban tartják fontosnak az egyes iparágakban. A stabilitást és a rendelkezésre állást kiemelten kezelik például a szállítással és logisztikával foglalkozó cégek (53%), a banki és biztosítási szektor szereplői (50%), a vegyiparban és a gyógyszeriparban tevékenykedő válaszadók, illetve az autóipar képviselői (46%). Míg az energiaszolgáltatóknál a gyorsabb fejlődés és a rugalmasság játssza a központi szerepet (61%).

Abban azonban sokan egyetértenek iparágtól függetlenül, hogy az előnyök megérik a változással járó erőfeszítéseket: a megkérdezettek 62 százaléka tartja már most időszerűnek a felhőnatív technológiákra való áttérést.

Konténer kihívásokkal

A felhőnatív alkalmazásokat, illetve az azok részét képező mikroszolgáltatásokat tipikusan konténertechnológián keresztül biztosítják a vállalatok, amelyeket többnyire Kubernetes rendszerrel felügyelnek. Akadnak azonban nehézségek, amelyeket le kell küzdeni ahhoz, hogy a cégek megfelelően tudják használni ezeket a technológiákat.

A válaszadók 44 százalékánál nem áll rendelkezésre a megfelelő infrastruktúra, 42 százaléknál a szakértelem és a képzett munkaerő is hiányzik, 32 százalék pedig a költségvetést találja szűkösnek. 27 százalék az elégtelen technikai háttértámogatás miatt aggódik, 12 százalék pedig azt kifogásolta, hogy nem kap elegendő támogatást a menedzsmenttől.

Megoldás mindenre

A SUSE szakértői szerint gyorsan és hatékonyan kezelhetők ezek a kihívások, ha a vállalatok igénybe vesznek olyan szoftvereket, amelyek megkönnyítik a konténerek és a Kubernetes használatát. A SUSE ehhez teljes portfóliót kínál a szervezeteknek, hogy azok saját feladataikra koncentrálhassanak.

A konténerek kezelését a Rancher vezérlőrendszer könnyíti meg, amellyel egyetlen felületen, egyszerűen felügyelhető akár több ezer konténer is. Ezzel a megoldással remekül együttműködik a SUSE Linux Enterprise Micro könnyűsúlyú operációs rendszer, amely ideális a konténerek működtetéséhez, és az erőforrásszegény edge környezetekben is jól teljesít a különféle okos- és IoT-eszközökön. Az operációs rendszer és a hardverek szintjén pedig a SUSE Manager segít kézben tartani a menedzsmentet, míg a konténerek biztonságáról a NeuVector gondoskodik.

 

 

SUSE
A SUSE a vállalati felhasználásra szánt, nyílt forráskódú megoldások szakértője. A legnagyobb iparági szereplőkkel együttműködve folyamatosan dolgozik a legfontosabb nyílt forráskódú projektek továbbfejlesztésén és vállalati szintű támogatásán, beleértve a Linux operációs rendszert, a Ceph szoftveresen vezérelt tárolási platformot, valamint a Kubernetes konténerfelügyeleti eszközt. Professzionális szoftverei és szolgáltatásai révén a vállalatok egyszerűsíthetik IT-infrastruktúráikat, felgyorsítva ezzel digitális átállásukat. Konténer- és felhőplatformjai támogatják a szervezeteket az új alkalmazások fejlesztésében és üzemeltetésében, valamint a felhőalapú és a hibridfelhő-környezetek előnyeinek kihasználásában.

Sajtókapcsolat

Jekler Rudolf
Kommunikációs vezető
06 20 967 5565

Kovács Viola
Vezető tanácsadó
06 30 510 8140