SUSE trendek: A konténer a leggyengébb láncszem a biztonságban

„A lánc olyan erős, mint a leggyengébb láncszem.”

Laurell Kaye Hamilton, amerikai írónő

BUDAPEST
2019. augusztus 13.

A konténerek hatékonyabbá teszik a vállalatok szoftverfejlesztési és működési folyamatait, ezért egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek. Biztonság szempontjából ugyanakkor kihívást jelentenek, egy friss felmérés szerint ugyanis az IT-döntéshozók ezeket a megoldásokat tartják a leggyengébb láncszemnek a céges informatikai infrastruktúra védelménél. A SUSE szakértői szerint a megfelelő konténerfelügyeleti platform segítséget nyújt a biztonság fenntartásában.

A feltörekvő, ígéretes technológiák általában mindenkit fellelkesítenek a vállalatoknál… kivéve az IT-biztonsági szakembereket. Míg az alkalmazottak munkáját vagy a rendszerek működését hatékonyabbá és egyszerűbbé teszi egy-egy fejlett eszköz, például egy okostelefon, egy IoT-berendezés vagy éppen egy szoftver, addig az informatikai környezet legfrissebb eleme csak egy plusz feladvány lesz azok szemében, akiknek meg kell védeniük a teljes vállalati infrastruktúrát a külső és belső támadásoktól. Hiszen minden egyes új megoldással további kockázatok és fenyegetések járnak. Hasonló kihívásokat jelentenek a konténerek is, amelyek számos különféle feladatot megkönnyítenek, a biztonság terén azonban kérdéseket vetnek fel.

Nagy ötlet kis tárolóban

A konténereket néhány éve kezdték el használni a fejlesztők, mivel jelentősen leegyszerűsítik az alkalmazások fejlesztését, szállítását és futtatását. A megoldás segítségével olyan fájlrendszerbe csomagolhatják a programokat, amely minden, a működtetéshez szükséges elemet tartalmaz, beleértve a futtatókörnyezetet, a kódot, a rendszereszközöket és -könyvtárakat. Így a konténerbe csomagolt szoftver minden környezetben azonos módon használható, ami a fejlesztői és üzemeltetői csapatok együttműködését is megkönnyíti, hiszen a két külön csoportnak nem szükséges egyforma környezetet fenntartania.

A konténerizált alkalmazások karbantartása ráadásul kevesebb erőforrást igényel, és egyszerűen lehet telepíteni őket a helyi szervereken, a virtuális gépeken, valamint a privát- és nyilvánosfelhő-infrastruktúrákban egyaránt. Ezáltal ez a módszer a fejlesztés, illetve a DevOps folyamatok támogatása mellett az adatközpontok működését is hatékonyabbá teszi.

Mi van a dobozban?

Az előnyök miatt mára a vállalatok jelentős része használ konténertechnológiákat. Egy friss, a Micro Focus támogatásával készült kutatás ugyanakkor arra mutatott rá, hogy ez védelmi problémákat is felvet: az IT-szakemberek és döntéshozók idén és tavaly is a konténereket ítélték a leggyengébb láncszemnek biztonsági szempontból. Mivel a technológia friss, a kapcsolódó fenyegetések is kialakulóban vannak, ezért még nem létezik ellenük kiforrott védekezési stratégia. A vállalatok így nehezen tudják védeni az ilyen jellegű, új megoldásokat, amit tovább nehezít, hogy a fejlesztők gyakran nem ellenőrzött forrásból töltik le a konténerekhez kapcsolódó tartalmakat.

A biztos forrás

Ezek a problémák azonban orvosolhatók olyan konténerfelügyeleti megoldás segítségével, mint például a SUSE CaaS (Container-as-a-Service) Platform. Az eszköz célja, hogy megkönnyítse a szakemberek számára a konténeralapú alkalmazások és szolgáltatások kiosztását, felügyeletét és skálázását. Ezenfelül a biztonság erősítéséhez is hozzájárul azzal, hogy csak előzetesen ellenőrzött tartalmak letöltését teszi lehetővé. A felhasználók így biztosak lehetnek abban, hogy a konténer megbízható forrásból származik, a lemezképben nem találhatók sebezhetőségek, és a konténerizált termék biztonságosan futtatható a környezetükben.

A SUSE megoldása segítségével a szervezetek maradéktalanul kihasználhatják a konténerek előnyeit, mivel az egyszerűsíti a legnépszerűbb konténermenedzsment-technológia, a Kubernetes használatát és telepítését. Emellett magában foglal egy mikroszolgáltatásokhoz és konténerekhez optimalizált operációs rendszert, illetve a konfiguráláshoz szükséges eszközöket is. Így minden szükséges elemet tartalmaz ahhoz, hogy támogassa a vállalatokat a konténerek használatában.

 

 

SUSE
A SUSE a vállalati felhasználásra szánt, nyílt forráskódú megoldások szakértője. A legnagyobb iparági szereplőkkel együttműködve folyamatosan dolgozik a legfontosabb nyílt forráskódú projektek továbbfejlesztésén és vállalati szintű támogatásán, beleértve a Linux operációs rendszert, az OpenStack felhő-infrastruktúrát és a Ceph szoftveresen vezérelt tárolási platformot.

Professzionális szoftvereket és szolgáltatásokat kínál a fizikai, virtuális és felhőalapú környezetekben egyaránt, legyen szó szerverekről, desktop oldali igényekről, felügyeletről, tárolásról, konténerek használatáról vagy nagy rendelkezésre állás biztosításáról.

Sajtókapcsolat

Jekler Rudolf
Kommunikációs vezető
06 20 967 5565

Kovács Viola
Vezető tanácsadó
06 30 510 8140