SUSE trendek: Akár életet is menthet az innovatív peremhálózati technológia

„Az edge computing használatával valós időben továbbíthatók a kritikus fontosságú adatok a mentőautóból a kórházba, ami időt takarít meg, és biztosítja a sürgősségi osztályoknak az életmentéshez szükséges információkat.”

Weisong Shi, a Wayne State University számítástechnika-professzora

BUDAPEST
2022. április 12.

Az edge megoldások kiváló lehetőségeket kínálnak a szervezeteknek, hogy intelligens, digitális eszközökkel fejlesszék szolgáltatásaikat és kommunikációjukat a felhasználókkal. Az egészségügyben egy ilyen innováció akár életeket is menthet. Ahhoz azonban, hogy a technológia megfelelően működjön, gondoskodni kell a peremhálózati rendszerek biztonságáról, felügyeletéről és automatizálásáról, valamint az adatok valós idejű elemzéséről. A SUSE szakértői szerint ehhez olyan infrastruktúra szükséges, amely könnyen üzembe helyezhető, javítható, konfigurálható és vezérelhető távolról is, továbbá hatékonyan képes más megoldásokkal együttműködni.

Az edge computing egyre fontosabb szerepet játszik a digitális átalakulásban, és hozzájárul ahhoz, hogy a cégek jobb szolgáltatásokat kínálhassanak ügyfeleiknek, hatékonyabban működjenek és ezáltal versenyelőnyt szerezzenek. A peremhálózati környezetekben használható intelligens eszközök, illetve a rajtuk futó alkalmazások rengeteg lehetőséget biztosítanak erre.

Kórház az okos város szélén

Akár a betegek életét is megmentheti, ha az egészségügyben valós időben és megbízható módon tudnak hasznos adatokat gyűjteni és feldolgozni, hiszen a fejlett és intelligens rendszerek jobb és pontosabb eredményeket biztosítanak. Az okosvárosok esetében szintén kulcsfontosságú, hogy az okoseszközök és -rendszerek képesek legyenek nagy mennyiségű adatot generálni, összesíteni és elemezni automatizált módon, közel valós időben. Ezzel támogatható a közbiztonság és a rendőrségi megfigyelés, a forgalom és a közlekedési szituációk kezelése, a közművek intelligens mérései vagy akár a világítás automatizálása. Az okos rendszerek pedig vészhelyzeteket azonosítására és elhárítására is képesek: szükség esetén gyorsan tudják riasztani mentőket, tűzoltókat vagy a katasztrófaelhárítási szakembereket.

Az edge környezetben működtetett rendszerek révén az olyan létesítmények is hatékonyan kezelhetők távolról, mint például a szélfarmok, az olajkutak és az adatközpontok. Segítségükkel optimalizálható a működés, valamint csökkenthető a meghibásodások és balesetek kockázata. Míg az intelligens energiahálózatokban az erőforrások elosztásához kapcsolódó döntések meghozatalát segíti a milliónyi intelligens szenzorból származó adat összesítése és elemzése.

Hasonlóképpen az autók is mobil adatközpontokká alakultak át, ahol kamerák, szenzorok, chipek és számítógépes rendszerek gyűjtik az adatokat minden fontos területről: a motor működéséről, a vezetésről, a biztonsági rendszerekről és a szórakoztatóelektronikáról. Ez már a napjainkban köztünk guruló technológia, és az önvezető járművek még ennél is jóval összetettebbek lesznek.

Összetett peremfeltételek

Mindez viszont csak akkor működik, ha a szervezetek képesek jól használható rendszereket kiépíteni és üzemeltetni az edge környezetekben, hogy az ott elhelyezett, intelligens berendezések és a rajtuk futó alkalmazások megbízhatóan tehessék a dolgukat helyszíni támogató személyzet állandó jelenléte nélkül. Távolról a biztonságról is nehezebb gondoskodni, és ha új alkalmazásokat kezdenek el futtatni az okos eszközökön, illetve új adatforrásokat elemeznek, akkor az nemcsak új előnyöket és insight-okat hozhat, de újabb biztonsági aggályokat is felvet. A berendezéseket monitorozni és kezelni is kell, és mivel mindez távolról történik, érdemes automatizálni a folyamatokat, amennyire csak lehet.

A SUSE szakértői szerint a kihívások leküzdéséhez, az okos eszközök és a rajtuk futó alkalmazások megbízható üzemeltetéséhez, illetve az ideális edge környezet kialakításához és működtetéséhez a szervezeteknek megfelelő, stabil és jól skálázható infrastruktúrára van szükségük. Olyan eszközökre és rendszerekre, amelyek könnyen telepíthetők, javíthatók és konfigurálhatók, valamint egységesen vezérelhetők akár távolról is. Emellett az is elengedhetetlen, hogy a peremhálózatokon működő berendezések képesek legyenek együttműködni más rendszerekkel és hálózatokkal.

A SUSE teljes infrastruktúrát kínál a szervezeteknek ahhoz, hogy kihasználják az edge technológiájú intelligens eszközök és alkalmazások minden előnyét. A SUSE Linux Enterprise Micro egy könnyűsúlyú, kifejezetten peremhálózati környezetekre szabott operációs rendszer, és ideális a konténerek működtetéséhez is. Ez azért fontos, mert a konténerbe csomagolt szoftverek jól használhatók az edge környezetekben lévő különféle okos berendezéseken. A konténerek kezelése azonban összetett feladat, ennek megkönnyítéséhez biztosítja a SUSE a Rancher és K3s megoldásokat, amelyekkel egyetlen felületen felügyelhető akár több ezer konténer is a peremhálózatokon. Az operációs rendszer és a hardverek szintjén pedig a SUSE Manager segít kézben tartani a menedzsmentet.

 

 

SUSE
A SUSE a vállalati felhasználásra szánt, nyílt forráskódú megoldások szakértője. A legnagyobb iparági szereplőkkel együttműködve folyamatosan dolgozik a legfontosabb nyílt forráskódú projektek továbbfejlesztésén és vállalati szintű támogatásán, beleértve a Linux operációs rendszert, a Ceph szoftveresen vezérelt tárolási platformot, valamint a Kubernetes konténerfelügyeleti eszközt. Professzionális szoftverei és szolgáltatásai révén a vállalatok egyszerűsíthetik IT-infrastruktúráikat, felgyorsítva ezzel digitális átállásukat. Konténer- és felhőplatformjai támogatják a szervezeteket az új alkalmazások fejlesztésében és üzemeltetésében, valamint a felhőalapú és a hibridfelhő-környezetek előnyeinek kihasználásában.

Sajtókapcsolat

Jekler Rudolf
Kommunikációs vezető
06 20 967 5565

Kovács Viola
Vezető tanácsadó
06 30 510 8140