SUSE trendek: Óvja meg idejét és pénzét az adatrobbanástól!

„Az idő ingyen van, de megfizethetetlen. Nem birtokolhatod, de kihasználhatod. Nem tudod megtartani, de képes vagy kitölteni. Amit egyszer elvesztegettél, soha nem kaphatod vissza.”

Harvey Mackay amerikai üzletember, író

BUDAPEST
2018. december 18.

Egyre nagyobb költségeket emészt fel a vállalatoknál a szüntelenül növekvő adatmennyiség tárolása. Az IT-szakemberek oldaláról pedig a bővülő tárolási rendszerek kezelése egyre több figyelmet és időt követel. A SUSE szakértői szerint a szoftveresen vezérelt tárolási rendszerek segíthetik a szervezeteket abban, hogy minden téren megfelelően tudják kezelni az adatdömping hatásait.

Napjainkban egyre több adat keletkezik a vállalatoknál különféle felületeken, amit mind tárolni kell. A kommunikáció digitális platformokon zajlik a kollégákkal és ügyfelekkel, és célszerű, ha ennek részletei később is visszakereshetők. Egyes fájlokat és dokumentumokat bizonyos megfelelőségi előírások miatt kell megőrizni meghatározott ideig. Az IoT- és mobil eszközök is nagy mennyiségű adatot termelnek, illetve minden iparágban vannak olyan nagyobb méretű fájlok, amelyeket a szervezetek hosszabb távon megtartanak. Az egészségügyben például a különféle orvosdianosztikai eszközökkel készített leleteket kell tárolni, az irodaházakban, telephelyeken és raktárakban a biztonsági kamerák felvételeit mentik el, máshol pedig egyéb film- és videóarchívumot őriznek.

A vállalatok ugyan ritkán használják ezeket a fájlokat, mégis meg kell őrizniük őket. A tárolásuk pedig egyre nagyobb nehézségeket okoz azoknál a szervezeteknél, amelyek nem változtatnak a bevett gyakorlataikon. Régebben egyszerűen új tárolókat vásároltak, ha nem volt elég a tárhely, ám a nagy volumenű, vállalati felhasználásra szánt megoldások rendkívül költségesek. A napjainkban zajló, óriási adatrobbanás mellett nem fenntartható, ha pusztán a folyamatos bővítéssel próbálják orvosolni a problémát. Ráadásul a tárolási rendszerek kezelése is egyre több időt követel az informatikai szakemberekről. A SUSE tapasztalatai szerint a szoftveresen vezérelt tárolás kínál megfelelő megoldást a kihívások leküzdésére.

Kevesebb pénz…

A szoftveralapú tárolási rendszer elkülöníti a tároláskezelést és a tárolásvirtualizációt a fizikai hardvertől. Így a tárolók egyszerűen bővíthetők vagy cserélhetők anélkül, hogy ez megzavarná az alkalmazások működését. A szoftveresen vezérelt tárolási megoldások ráadásul képesek integráltan kezelni a már korábban használt, illetve az infrastruktúrába újonnan beillesztett hardveren tárolt adatokat is. Így az ügyfeleknek nem kell a már meglévő megoldásaikhoz igazítani a beszerzést, nem függnek korábbi szállítóiktól, hanem rugalmasan válogathatnak az általánosan elérhető szerverek közül. Egy német kórház például a korábbiakhoz képest körülbelül 70-80 százalékkal alacsonyabb kiadás mellett tudta bővíteni tárolókapacitását, miután bevezette a SUSE szoftveresen vezérelt tárolási rendszerét, a SUSE Enterprise Storage megoldást. Azóta költséghatékony módon tudják tárolni a páciensek adatait és különféle leleteit.

Az egyes gyártók szoftveresen vezérelt tárolási megoldásai is eltérőek azonban, funkcionalitásban és árban egyaránt. Ezért a vállalatoknak érdemes megfontolniuk, melyiket választják. A SUSE Enterprise Storage például abban is különleges, hogy az árazás nem gigabájt-alapon, hanem fürtönként történik. Így a vállalatok csak azért fizetnek, ami felett valóban irányítással rendelkeznek (azaz az infrastruktúrájuk), és nem azért, ami kiesik a felügyeletük alól (azaz minden egyes fájlért, amelyet a felhasználóik eltárolnak).

Az IT Brand Pulse elemzése szerint a SUSE Enterprise Storage 30 százalékkal alacsonyabb beszerzési költségekkel jár, mint egy középkategóriás diszktömb, és 50 százalékkal olcsóbb, mint egy SAN. Fejlett képességei révén optimalizálja a tárolást, ezáltal nem csupán a beszerzési, de a működtetési költségeket is mérsékeli, és egyúttal a felügyelethez szükséges időt is csökkenti.

…több szabadidő

A SUSE Enterprise Storage önkezelő szolgáltatásai révén folyamatosan figyeli az adathasználatot, és kiegyensúlyozza az adatok elhelyezését, így optimalizálja a rendszer teljesítményét. Önjavító képességei révén pedig hardverhibák esetén is képes gondoskodni a redundáns működésről. Mindezeknek köszönhetően kevesebb adminisztrációt igényel a rendszer még akkor is, ha több petabájtnyi adatot kezelnek.

A SUSE ráadásul vállalati szintű támogatást biztosít a megoldás mellé, ezáltal mind a bevezetés, mind a működtetés során minimális időbe telik a felmerülő kérdések megválaszolása. A krakkói Jagelló Egyetem fizikai intézeténél például egyetlen nap alatt vezették be a rendszert a SUSE támogatása mellett, és egyúttal 20 terabájtnyival bővítették a tárolókapacitást. Ennek köszönhetően az intézet kutatócsoportjai megfelelő mennyiségű hellyel rendelkeznek a kísérletekből és szimulációkból származó adatok tárolásához, és a későbbiekben sem kell aggódniuk, hiszen szükség esetén az IT-szakemberek költséghatékony módon tudják majd bővíteni a tárolórendszert.

 

 

Magyarországi Képviselet
A NetIQ Novell SUSE Magyarországi Képviselet a vállalati szoftvermegoldások hazai piacának egyik legfontosabb szereplője, a vállalati infrastruktúra egészére kiterjedő megoldást nyújt.A NetIQ termékvonal átfogó biztonsági portfóliót kínál, különös tekintettel a személyazonosság-kezelés, biztonság, megfelelőség és szolgáltatásmenedzsment terén. A Novell csoportmunkaeszközök, hálózati és fájlkezelési megoldások, valamint rendszer-felügyeleti termékek segítségével a vállalatok és intézmények produktívabbá, biztonságosabbá és könnyebben felügyelhetővé tehetik munkakörnyezetüket. A SUSE Linux, valamint a köré épülő portfólió hatékony, nyílt forráskódú megoldásokat biztosít a fizikai, virtuális és felhőalapú környezetekben egyaránt, legyen szó akár szerverekről, desktop oldali igényekről, felügyeletről vagy szolgáltatásokról.
A NetIQ, a Novell és a SUSE anyavállalatai a Micro Focus cégcsoport részét képezik.
A Magyarországi Képviselet termékeivel, az egyes területekre fókuszált fejlesztéssel, hazai konzultációs részlegével és partnereivel segíti ügyfeleit a kritikus fontosságú üzleti alkalmazások biztonságos, költséghatékony, és megbízható üzemeltetésében.

Sajtókapcsolat

Jekler Rudolf
Kommunikációs vezető
+36-1-489-4600
+36-20-9675-565

Kovács Viola
Vezető tanácsadó
+36-1-488-0255
+36-20-391-7382